Prinosi sve bolji: Uzgajivači kafe primenjuju nove metode kako bi pospešili rod

Zvaničnici su zabrinuti zbog efekata klimatskih promena na proizvodnju useva, a posebno za kafu, jer je Ugandi to jedan od najvećih izvora prihoda.

Autor: Srđan Ristić
11.09.2023. 19:58
  • Podeli:

Idemo na istok Afrike, u Ugandu, gde uzgajivač kafe primenjuje nove metode da bi izvukao što bolji prinos.

Ugajivač kafe Alan Grin navodnjava plantažu po sistemu kap po kap i koristi veštačko malčiranje, kako bi smanjio efekte klimatskih promena, koji otežavaju proizvodnju kafe u zemlji koja je najveći afrički izvoznik.

"Ovako stvaramo mikro klimu.  Rosa koja se ovde stvori ujutru održava zemlju vlažnom tokom dana. Koliko god da padne kiša, voda neće lako ispariti. Posle dve godine, mlada stabla će rasti, jer  se i njihov koren pod ovom povoljnom klimom dobro razvija. Koren kafe je veoma blizu zemlje, tako da je za mene ovaj veštački malč izvukao situaciju.  Pomaže mi da brinem o ostatku plantaže. Kada preraste u drvo i stvori krošnju onda ga pomeram", kaže uzgajivač kafe Alan Grin.

Rezervoar za vodu od 15 miliona litara u blizini, pomaže Grinu u snabdevanju vodom koju pumpa na solarni pogon i koju isporučuje biljkama po sistemu  kap po kap u cevima koje se protežu kroz farmu.

"2019. smo imali dugi sušni period, padale su kiše tek u novembru. Ta nepredvidivost onemogućava život poljoprivrednika. Ne možete ništa da planirate, jer ne znate šta donosi sledeća godina, i kad će biti sledeća kiša, Ali ako imate vodu  ublažićete posledice i onda usevi neće stradati", dodaje Grin.

Zvaničnici su zabrinuti zbog efekata klimatskih promena na proizvodnju useva, a posebno za kafu, jer je Ugandi to jedan od najvećih izvora prihoda.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()