Pune plaže i letnje temperature: Evropa ne pamti ovako topao oktobar

U Španiji i Francuskoj leto je nastavilo da traje.

Autor: Mersad Sijarić
28.10.2022. 20:26
  • Podeli:

Pred sami novembar iz Španije stižu scene sa prelepih plaža, ali upravo u tome i jeste stvar. Čak i za toplu Španiju ovo nije uobičajeno.

Razlog tome je činjenica da je svaki oktobarski dan, osim prvog oktobra, bio topliji od proseka – a sada postoje naznake da bi ovo mogao biti i najtopliji oktobar u ovoj zemlji ikad.

„Nije normalno vreme, pogotovo za ove datume ali smo zahvalni, dobro je za naš posao. Obično bude puno kiše, vetra i hladnoće, ali u ovom trenutku je kao da je leto, juli ili avgust", kaže konobar Karlos Kruz.

Dnevna temperatura širom Španije je u rasponu od 25 do 35 stepeni, a čak i temperatura mora je na oko 24 stepena. Ipak, iako je odlazak na plažu pozitivna strana ovakvog vremena, negativna je da je pojačan rizik od požara. I baš danas je i zabeležen jedan požar.

Slične scene su i na plažama u Francuskoj. Plaže i rezorti koji obično zatvaraju sredinom oktobra, ove godine su produžili radnu sezonu. Temperatura mora u Francuskoj je oko 21 stepen – otprilike koliko i na Jadranu trenutno. Temperatura vazduha ipak, je za nekoliko stepeni viša.

„Svake godine obori se na desetine rekorda za visoke temperature, i praktično nijedan za rekordno niske temperature. To je karakterističan znak klimatskih promena, a cela ova godina je jako izuzetna po tom pitanju", kategoričan je Frederik Natan, iz Meteo Fransa.

Izuzetno je bilo i u našoj regiji. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su kazali kako je ovo drugi najtopliji oktobar u Republici Srpskoj, a u Beogradu je pre pet dana zabeleženo 29 stepeni, što je za srpsku prestonicu najviša temperatura ikad zabeležena na taj dan.

A prognoze kažu da će se toplije vreme preneti i na prvih nekoliko dana novembra. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()