Rekordne temperature u Hrvatskoj - more provrelo: Evo kako turisti podnose ovo 'osveženje'

Ceo Jadran topliji za oko 5 stepeni od proseka za ovo doba godine

Autor: Srđan Ristić
18.07.2024. 21:45
  • Podeli:

Više od 10 dana se suočavamo sa veoma visokim temperaturama. Jedan od najtoplijih delova Evrope je Balkan, zato je hiljade turista potražilo osveženje u neobično toplom Jadranskom moru u Hrvatskoj, gde su zabeležene rekordne temperature na početku ove sedmice.

U ponedeljak je temperatura mora oko Dubrovnika dostigla rekordnih 29,7 stepeni. Ceo Jadran topliji za oko 5 stepeni od proseka za ovo doba godine, prema Morskoj službi Evropske Unije.

"U Dubrovniku je voda bila skoro 30 stepeni, a tendenciju porasta vidimo poslednjih nekoliko decenija. Nije u pitanju samo Dubrovnik, već je topao ceo Jadran. Temperatura raste u atmosferi i u okeanu zbog klimatskih promena. Globlana temperatrura vazduha je sada za jedan i po stepen viša što utiče i na mora i okeane", kaže okeanograf Ivica Vilibić.

Toplo more privlači vrste koje preferiraju toplije vode, ali u isto vreme ugrožava one, koje su navikle na hladnije uslove, poput rakova. Turisti iz Bosne, ipak smatraju da je rekordno topla voda osvežavajuća.

"Kao što vidite, ne bismo ni izašli iz vode", kaže turista iz Bosne i Hercegovine Azer Bilić.

"Ne usuđujem se da izađem iz vode zbog visokih temperatura, a more je dodatno osvežavajuće", dodaje turista iz Bosne i Hercegovine Jasmin Babarović.

Osim turista iz regiona, na Jadransko more su došli i iz Švajcarske i Švedske.

"Bili smo u Italiji prošle nedelje i mislili smo da je tamo toplo, ali ovde je još toplije. Prvi put smo ovde, pa ne znamo šta je normalno, ali mislim da je veoma toplo. Svakih deset minuta idemo u vodu da se osvežimo", kaže Toska, turistkinja iz Švajcarske.

"Sada je voda osvežavajuća, jer je bio vreo dan i dani koje smo proveli ovde su bili zaista, baš vrući, možda i prevrući za nas, za ono na šta smo navikli", dodaje turista iz Švedske Kaizer.

Na Balkanu je i danas zabeležen tropski dan, sa temperaturama od blizu 40 stepeni. Osetnije osveženje se oćekuje tek sredinom naredne sedmice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()