Stručnjaci otkrivaju: Kako toksično cvetanje algi utiče na morski svet?

Životinje se inficiraju kroz lanac ishrane, jedući male ribe koje su možda progutale alge

04.07.2023. 08:02
  • Podeli:
morske alge pixabay-649d7a936e7c7.webp Foto: Pixabay

Mrtvi ili bolesni delfini i foke viđeni su na kalifornijskim plažama u rekordnom broju, a glavni krivac za takvu situaciju je toksično cvetanje algi u Tihom okeanu.

Cvetanje, koje je počelo u junu, uključuje mikroskopske alge koje proizvode neurotoksin, takođe nazvan domoična kiselina, potencijalno fatalan za životinje i ljude.

Centar za negu morskih sisara u priobalnoj zajednici Los Anđelesa u San Pedru, koji brine o životinjama koje pate od toksičnih algi, već je prenaseljen, rekao je izvršni direktor organizacije Džon Vorner.

"Naše prve životinje sa domoinskom kiselinom stigle su pre oko tri nedelje. Počelo je kao curenje. Prve nedelje smo imali 12 životinja, sledeće više od 60, tako da se to desilo relativno brzo", rekao je Varner.

Životinje se inficiraju kroz lanac ishrane, jedući male ribe koje su možda progutale alge. Toksin koji proizvodi morska trava izaziva neurološke promene i promene u ponašanju kod zaraženih životinja koje mogu narušiti njihovu sposobnost plovidbe morem i preživljavanja u divljini, primetila je veterinarka koja je lečila bolesne životinje, Loren Palmer.

"Simptomi su prilično uznemirujući jer se životinja ne ponaša normalno. Pa će izaći iz vode, a nekada će samo sedeti na jednom mestu, ne reagujući na okolinu. Ponekad mogu biti veoma preosetljivi, pa su isprovocirani. zvukovima, dodirom i sličnim stvarima. Ponekad mogu postati veoma agresivne u različitim fazama, ali obično ono što vidimo na početku je letargija. Životinje samo leže na plaži. Ne reaguju. Možda se hvataju, možda slini, gledaju u zvezde na nebu, samo se ne ponašaju normalno", rekao je Palmer.

Teško je znati koliko životinja je pogođeno cvetanjem algi, ali ono što je sigurno je da njihov broj nastavlja da raste u južnoj Kaliforniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()