Vraća se El Njino: Slede nam pakleno vruća leta

Novi porast temperatura i neviđenih toplotnih talasa

18.01.2023. 19:00
  • Podeli:
klimatske-promene-globalno-zagravanje-sunce-vrucine-fotopixabay.jpg Foto: Pixabay

Povratak klimatskog fenomena poznatog kao El Ninjo izazvaće novi porast globalnih temperatura iznad uobičajenog proseka i dovesti do neviđenih toplotnih talasa.

Ovo upozorenje naučnika prenosi britanski Gardijan, koji navodi kako prve prognoze sugerišu da će se El Ninjo vratiti tokom 2023. godine, pogoršavajući ionako ekstremne vremenske uslove širom sveta te izazvati zagrevanje veće od 1.5 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Najtopliju godinu u zabeleženoj istoriji, 2016., izazvao je upravo El Ninjo. Reč je o klimatskom fenomenu koji nastaje prekomernim zagrevanjem južnog dela Tihog okeana dok na severu okeanske vode ostaju hladne. Započinje lokalno, a na kraju ima globalne posledice za ceo svet.

Ovakav poremećaj pojavljuje se ciklički nakon nekoliko godina i traje od osam do deset meseci. Pod delovanjem El Ninja značajno se povećava količina padavina u tropskim krajevima, a područja uobičajene umerene klime učestalo zahvataju katastrofalne suše.

Nakon “dečaka” El Ninja iz 1997., usledila su tri slabija poremećaja nazvana “La Ninja”, a poslednje tri godine videli smo neobičan niz posledica ove „devojčice“. El Ninjo se javlja tokom zime na severnoj hemisferi i potrebno je nekoliko meseci da se oseti njegov efekat zagrevanja, što znači da je verovatnije da će se 2024., postaviti novi globalni temperaturni rekord.

Ali, već sad se predviđa da će već ova godina biti toplija od prošlogodišnje koju su globalni grafovi rangirali kao petu ili šestu najtopliju godinu u istoriji.

Gasovi sa efektom staklene bašte koje izazivaju ljudske aktivnosti do danas su povisili prosečnu globalnu temperaturu za oko 1.2 stepena Celzijusa. To je već dovelo do katastrofalnih efekata širom sveta, od velikih toplotnih talasa u SAD-u i Evropi do razornih poplava u Pakistanu i Nigeriji, u kojima su stradali milioni ljudi. 

“Vrlo je verovatno da će nas sledeći El Ninjo odvesti do granice rasta od 1.5 stepeni Celzijusa. Verovatnoća je da će prva godina u sledećem petogodišnjem periodu biti na 1.5 stepeni sada je oko 50:50”, rekao je profesor Adam Skejf, rukovodilac dugoročne prognoze u UK Met Officeu za britanski Gardijan.

Dodao je i kako će s godinama uticaji El Ninja postajati sve jači te podsetio kako se uticaji El Ninja i La Ninje mogu videti u mnogim regijama sveta.

“Nauka nam sada može reći kada će se to dogoditi mesecima unapred. Stoga to zaista treba da koristimo i da budemo spremniji, od jačanja hitnih službi do toga koje useve saditi", istaknuo je.

Profesor Džejms Hansen sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku i njegove kolege nedavno su izjavili kako smatraju da će 2024., biti najtoplija godina u istoriji.

Iako je jasno da će El Ninjo pojačati ekstremne vremenske uslove, naučnici još raspravljaju o stepenu pogoršanja. Profesor Bil MekGir s Univerziteta Koledž u Londonu ocenio je kako će ekstremno vreme iz 2021. i 2022., izgledati beznačajno kad stigne novi El Ninjo.  Profesor Tim Palmer sa Univerzieteta u Oksfordu smatra kako korelacija između ekstremnog vremena i globalne prosečne temperature nije toliko jaka, ali da će termodinamički efekti klimatskih promena učiniti anomalije El Ninja ekstremnijima.

U decembru je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu procenila izglede da će se El Ninjo formirati do avgusta i oktobra na 66 posto.

U godinama La Ninje pacifički pasati s istoka prema zapadu su jači, guraju tople površinske vode prema zapadu i povlače dublju, hladniju vodu na istok.

 A El Ninjo se događa kada pasati oslabe, dopuštajući toplim vodama da se šire nazad prema istoku, gušeći hladnije vode i dovodeći do porasta globalne temperature. Zemlje koje graniče sa zapadnim Pacifikom, poput Indonezije i Australije, doživljavaju toplije i sušnije uslove.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()