Zbog promene klime ne trpe samo usevi u Srbiji: Najpoznatijem korejskom jelu preti nestanak sa trpeze

Uprava za ruralni razvoj radi na različitim inicijativama za borbu protiv efekata klimatskih promena

Autor: Srđan Ristić
11.09.2024. 20:01
  • Podeli:

Zbog klimatskih promena nije ugrožena samo poljoprivreda u Srbiji, gde su žitarice i povrće prosto desetkovani, već je situacija loša širom sveta.

Na primer, najpoznatije korejsko jelo - kimči - takođe je ugroženo zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Provincija Gangvon, poznata po svojoj hladnoj klimi na velikim nadmorskim visinama, proizvodi 93% kimči kupusa u Južnoj Koreji tokom leta.

Rastuće temperature i nepravilni vremenski obrasci prepolovili su površinu planinskog kimči kupusa od 2000-ih. Kim, šef Udruženja proizvođača kupusa i rotkvice iz planinskog predela, koji se bavi poljoprivredom više od 50 godina, bio je svedok dramatičnih promena u njegovim usevima tokom decenija, delom zbog promenjene klime.

„Osećam da se približava klimatska kriza. Postoji mnogo znakova. Obradive površine su drastično smanjene zbog bolesti zemljišta i raznih virusa koji uspevaju na visokim temperaturama. Veoma je tužno pomisliti da možda nećemo moći da napravimo kimči, koji su naši preci jeli generacijama, od kupusa uzgojenog na našoj zemlji“, kaže uzgajivač kupusa Kim Si-Gap.

Kimči kupus uspeva u hladnijim uslovima i obično se sadi u planinskim predelima gde su temperature tokom ključne letnje sezone nekada retko bile iznad 25 stepeni. Sada više nije tako, priznati kuvar kimčija, Li Ha-Ion,  deli zabrinutost.

„Ako se ovo nastavi, možda ćemo morati tokom leta da zaboravimo na kimči od kupusa“, rekla je kuvarica Li Ha Jion.

Istraživači preduzimaju akciju. Uprava za ruralni razvoj radi na različitim inicijativama za borbu protiv efekata klimatskih promena na uzgoj kupusa, uključujući razvoj sorti otpornih na toplotu i bolesti. Međutim, potrošači su i dalje zabrinuti.

Kada pomislite na kimči, često pomislite na kimči od kupusa. Ako nestane, bila bi šteta. U Koreji ima mnogo drugih jela koja koriste kupus, tako da je nesreća izgubiti tu raznolikost.

Tu nije kraj problemima za Južnu Koreju. Klimatske promene doprinose izazovima sa kojima se suočava industrija kimčija, jer se bore sa jeftinijim uvozom iz Kine, koji se uglavnom služi u restoranima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()