Najbolji način za pripremu spanaća: Sačuvaćete sve hranljive materije

Dobićete pun ukus spanaća, samo ako ga ovako spremite

10.03.2024. 17:00
  • Podeli:
spanać pixabay-64b15680a6207.webp Foto: Pixabay

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. 

Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. 

Spanać je odličan izbor kada je u pitanju prilog, koji se priprema za ručak ili večeru. 

Foto: PIxabay

Brzo i jednostavno se sprema, a ima dosta hraniljivih sastojaka.

Ako želite da kupite najkvalitetniji spanać onda su mart, april i maj idealni meseci.

Tada je najkvalitetniji i ima najbolji ukus, ali možete ga naći tokom cele godine, pun hranljivih materija, a od njega možete da pravite nadev za pitu, prilog ili salatu.

Osim ukusa bitno je da spanać ne kuvate predugo jer tako gubi većinu hranljivih materija, a možete da ga jedete i svežeg, bez ikakve termičke obrade.

Foto: Pixabay

Ako ga koristite kao salatu onda ga samo operite, a ako ipak niste ljubitelj svežeg povrća, predlažemo vam da ga blanširate. 

To znači da u šerpu sipate vodu, pa kada ona proključa dodajte spanać i so. 

Ostavite u vodi 3-4 minuta i onda procedite.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()