Ukusniji je kada ga sami napravite: Recept za domaći šlag

Više nećete poželeti kupovni, a uz jedan trik dobićete savršenu gustinu

22.02.2024. 16:01
  • Podeli:
cokoladna torta šlag pixabay-65d729c369302.webp Foto: Pixabay

Znamo da je sve ukusnije kad se spremi domaće, a šlag je jedna od najčešćih namirnica za tortu koja se kupuje već gotova, jer mnogi smatraju da je priprema domaćeg šlaga komplikovana.

Postoje nekoliko načina na koje se ta neuspešnost manifestuje, a to je ili ne postizanje penaste strukture ili nenamernim pretvaranjem šlaga u maslac. 

Foto: Pixabay

Međutim, postoji nekoliko trikova koji će da vam pomognu da uvek napravite super domaći šlag.

Kako da napravite domaći šlag?

Sam proces pravljenja je zapravo veoma jednostavan, potrebno je da se mikserom dobro umuti mleko. 

Velika brzina mešanja omogućava postupno ugrađivanje mehurića vazduha, a nakon par minuta lupanja, tečno mleko će da poprimi čvršću konzistenciju, pa će polako da počne da povećava svoj volumen.

U ovom trenutku u mleko mogu da se dodaju i razni dodaci, poput šećera, ekstrakta vanile, cimeta, kakao praha i slično. 

Dodavanjem šećera, bilo kristal šećera ili onog u prahu, poboljšaće se konačna čvrstoća i stabilnost šlaga. 

Kada tragovi pokreta miksera postanu vidljivi na površini mleka, potrebno je da se malo uspori brzina mešanja jer je proces pripreme šlaga tada pri kraju.

Foto: Pixabay

Čim tragovi lopatica postanu postojani i umućeno mleko počne da se zadržava na njima, zaustavite mešanje jer će dalja obrada da rezultira formiranjem zrnaca masnoće, pa će započeti proces izrade maslaca.

U zavisnosti od namene, mešanje može da se zaustavi i ranije, dok mleko još nije poprimilo teksturu šlaga, nego penaste kreme. 

Foto: Pixabay

Umućeno mleko takve konzistencije može odmah da se posluži uz, na primer, sveže voće, sladoled ili krišku ukusne pite.

Ali, ukoliko će umućeno mleko da se koristi za oblaganje torte, preporučuje se da se umuti do konzistencije šlaga i da se pre nanošenja dobro ohladi u frižideru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()