Hleb je osnovna namirnica u ishrani, međutim ponekad može biti povezan sa nelagodom u vidu gasova i nadimanja
Krutika Nanavati, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja, otkrila je koje biste dve vrste hleba trebali ređe da konzumirate ako želite da smanjite gasove i nadimanje.
Pšenični hleb je uobičajena namirnica gotovo svim ljudima, a i te kako može doprineti gasovima i nadimanju kod određenih osoba. Ovo se često pripisuje prisustvu glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama. Neki ljudi mogu da osete probavne tegobe zbog osetljivosti ili netolerancije na gluten.
Nanavati otkriva da je krivac u pšeničnom hlebu gluten, proteinski kompleks koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Preosetljivost na gluten uzrokuje nepotpunu probavu glutena, što dovodi do fermentacije u crevima. To stvara gasove, što rezultira nadimanjem i nelagodom. Eliminisanje ili značajno smanjenje unosa pšeničnog hleba može poboljšati simptome gasova i nadimanja kod osoba sa osetljivošću na gluten ili celijakijom.
FODMAP ili fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, grupa su ugljenih hidrata koji nekim pojedincima mogu biti izazovni za probavu.
“FODMAP su ugljeni hidrati u određenim namirnicama, uključujući pšenični i raženi hleb. FODMAP se slabo apsorbuju u tankom crevu i fermentiraju u debelom crevu od strane crevnih bakterija, stvarajući gasove. Ovaj proces može uzrokovati nelagodu, nadimanje i grčeve kod ljudi s IBS ili FODMAP osetljivošću", kaže Nanavati.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.