Namirnice koje izazivaju gasove i nadutost: Zamenite ih ovom hranom

Nikad ne biste pomislili da je u pitanju ova hrana

17.09.2023. 15:06
  • Podeli:
shutterstock_1185264241 Debelo crevo, stomak, rak, želudac, creva-64fee3a40ef2e.webp Foto: Shutterstock

Namirnice poput jabuka, pomfrita, govedine i druge, izazivaju pojačane gasove i nadutost, ali ih možete zameniti drugom hranom, koja neće imati takav uticaj.

Opšte je poznato da nakon što konzumiramo određenu hranu, poput pasulja ili luka, možemo osećati nadutost i imati gasove. 

Međutim postoje i druge namirnice koje izazivaju istu nelagodu, a nikada ne biste pomislili na njih.

Sas Parsad, nutricionista otkriva koje namirnice pojačano stvaraju gasove i kako da ih izbegnete.

"Nivo gasova varira od osobe do osobe. Naši jedinstveni sistemi za varenje, crevne bakterije, nivo enzima i osetljivost igraju ulogu u određivanju načina na koji reagujemo na različite namirnice", rekla je ona, a prenosi TheSun.

Ovo su namirnice koje intezivnije izazivaju gasove:

Jabuke, kruške i lubenica

Voćni šećer, frutoza, kod nekih ljudi može da izazove pojačano nadimanje i prekomerno stvaranje gasova. Ali, postoji i rešenje za to! Pokušajte da smanjite veličinu porcije, što pomaže u smanjenju ukupnog opterećenja fruktozom u digestivnom sistemu. Kajsije, breskve, šljive i ananas su odlična zamena.

Foto: Shutterstock

Riba i pomfrit

Pržena jela poput ribe i pomfrita, kao i druga masna hrana - peciva, čokolade i masni mesni proizvode mogu da vam naprave probleme sa varenjem.

"Masnoj hrani potrebno je više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim hranljivim sastojcima poput ugljenih hidrata i proteina", ističe nutricionoista.

Mleko

Kravlje mleko može određenim ljudima da stvori nadutost u stomaku, a sve zbog laktoze.

"Neke osobe imaju intoleranciju na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze pomoću crevnih bakterija i gasova i nadimanja", objašnjava nutricionista.

Veštački zaslađivači

Od proteinskih prahova, gaziranih pića i žitnih pločica, do žitarica i jogurta sa niskim sadržajem masti (mast se zamenjuje šećerom ili zaslađivačem), zaslađivači se pojavljuju svuda.

"Neki zaslađivači se ne apsorbuju dobro u tankom crevu i mogu da stignu do debelog creva nerazgrađeni što stvara probleme sa varenjem", kaže nutricionista.

Govedina

Govedina i generalno crveno meso u sebi imaju aminokiseline koje sadrže sumpor.

"Ova jedinjenja, posebno gas vodonik-sulfida, mogu da doprinesu nadimanju kod nekih ljudi. Povrće sa visokim sadržajem sumpora, kao što su brokoli i karfiol, može takođe povećavaju proizvodnju sumpornog gasa kada se kombinuje sa obrokom bogatim proteinima", ističe nutricinista i savetuju da izbegavate da konzumriate ove namirnice zajedno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()