Iako se često smatra zdravim dodatkom ishrani, za određene osobe može izazvati probleme
Crni luk je nezaobilazan sastojak u mnogim kuhinjama zbog svog karakterističnog ukusa i hranljivih svojstava. Iako se često smatra zdravim dodatkom ishrani, za određene osobe može izazvati probleme, naročito ako pate od specifičnih medicinskih stanja. Ako imate neko od sledećih stanja, možda biste trebali razmisliti o smanjenju unosa crnog luka ili njegovom potpunom izbegavanju.
Crni luk sadrži visok nivo vlakana i fruktana, koji mogu biti teški za varenje, posebno za osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS) ili drugim poremećajima. Fruktani mogu izazvati nadimanje, gasove i bolove u stomaku kod osoba koje su osetljive na njih. Ako primetite da vam crni luk uzrokuje nelagodnost, preporučuje se da smanjite njegovu konzumaciju ili ga potpuno izbegnete.
Kod nekih ljudi, crni luk može izazvati alergijske reakcije ili preosetljivost. Simptomi mogu uključivati osip, svrbež, oticanje ili otežano disanje. Ako sumnjate na alergiju na crni luk, važno je da se posavetujete sa lekarom i izbegavate ovu namirnicu kako biste sprečili ozbiljne reakcije.
Crni luk može pogoršati simptome gorušice i gastroezofagealnog refluksnog poremećaja (GERD). Ako osećate pečenje u grudima ili imate problem sa kiselinom koja se vraća iz želuca u jednjak, možda će vam pomoći da izbegnete crni luk, kako biste smanjili ove neprijatne simptome.
Iako crni luk sadrži korisne hranljive materije poput vitamina i minerala, može sadržati prirodne šećere koji mogu uticati na nivo šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom treba da budu oprezne sa unosom crnog luka, posebno u većim količinama, kako bi očuvale stabilan nivo šećera u krvi.
Crni luk sadrži kalijum, koji može biti problematičan za osobe sa bubrežnim poremećajima. Kada bubrezi ne funkcionišu pravilno, može biti teško izbaciti višak kalijuma iz organizma, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako imate problema sa bubrezima, posavetujte se sa vašim lekarom o količini crnog luka koju možete bezbedno konzumirati.
Crni luk ima brojne zdravstvene koristi, uključujući antiinflamatorna svojstva i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Ipak, za osobe sa određenim medicinskim stanjima, može izazvati neprijatnosti ili pogoršati simptome, piše Najžena.
Ako patite od bilo kojeg od gore navedenih stanja, možda bi bilo najbolje da ograničite unos crnog luka ili da ga potpuno izbegavate. Uvek se posavetujte sa stručnjakom za ishranu ili vašim lekarom kako biste doneli najbolje odluke za vaše zdravlje.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.