Odbrana Dodika nije primila odluku o izuzeću četiri tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Reč je o procesu po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita

30.12.2023. 19:14
  • Podeli:
tužilaštvo_bih_anadolija 1.jpg Foto: Anadolija

Odbrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika još nije dobila odluku glavnog tužioca o zahtevu za izuzeće četiri postupajuća tužioca Tužilaštva BiH, rekao je danas advokat predsednika RS Goran Bubić.

Bubić je na ročištu 20. decembra zatražio izuzeće tužilaca jer, kako tvrdi, ne postoji nepristrasan pristup predmetu i to ročište je odgođeno nakon što je zatraženo izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev, Biljane Golijanin i Gordane Bosiljčić.

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću sudi se po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita.

Prema izmenama zakona koje je izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata, odluke Šmita neće se objavljivati u Službenom glasniku Republike Srpske i primenjivati u ovom entitetu.

Dodik je takođe optužen da je prethodno doneo još jedan Ukaz, o proglašenju Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Oba zakona ukinuo je Kristijan Šmit i zahtevao izmene Krivičnog zakona BiH, kojim je nesprovođenje odluka visokog predstavnika krivično delo, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Dodik i Lukić izjašnjavaju se da nisu krivi i naredno ročište zakazano je za 17. januar, piše Srna.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()